„Na frak“ českej falzifikácii

Na stránke medium.cz bol 3. septembra 2024 uverejnený dehonestujúci článok českého autora Jana Zieglera, ktorý tvrdí, že „ku hlavným vinníkom porážky SNP patria rabujúci a vraždiaci partizáni“ a že SNP „ukradli a zneužili“ komunisti. 

Tak predovšetkým – SNP nebolo porazené, pretože vojenská porážka je otázkou kapitulácie, no a tú nikto neprijal, hoci Nemci ju povstalcom ponúkali. Aj telefonicky 26. 10. 1944 po páde Zvolena. 

Ďalej Ziegler píše o rabujúcich a vraždiacich partizánoch. Lenže neuvádza žiadne fakty na podporu svojho obvinenia! Pričom ja osobne som sa stretal s ľuďmi, ktorí mi „zaručené“ správy o niečom takom svedecky vyvracali. 

Jeho tretím nezmyslom je, že povstanie „komunisti ukradli a zneužili“. A komu ho ukradli? Čecháčkom okolo Beneša? Toho, ktorý sa najskôr vystatoval, že padne v boji s Nemcami ako posledný a potom zbabelo ušiel do Anglicka? Toho Beneša, ktorý nezabránil bombardovaniu Dubovej? Toho Beneša, ktorý nezabezpečil, aby na pomoc SNP preleteli aj čs. letci z Anglicka, hoci tí sa o to veľmi snažili?  

Predsedníctvu ÚR SZPB a Výkonnému výboru ÚV ČSBS o tom na spoločnom rokovaní rozprával jeden z nich! Bol som toho očitým svedkom! No a slová, ktoré Beneš Slovákom telegrafoval 21. 8. 1944, že „je to posledný okamih, aby ste zmyli všetko, čo quislingovská vláda a tzv. samostatné Slovensko proti spojencom napáchalo“ a že to bude mať „ďalekosiahle následky pre Slovensko a budúce Československo“, boli len snahou o prekrytie jeho špatne skrývanej zbabelosti a falošnosti.   

V skutočnosti to bol Beneš, kto si chcel podriadiť naše Povstanie. Veď si len spomeňme, čo písal generál Sergej Ingr 14. 10. 1944 divíznemu generálovi Rudolfovi Viestovi! „Nariadil som generálovi Pikovi už 20. septembra, aby prerokoval podriadenie leteckého pluku a 1. čs. zboru Tebe ihneď, ako dôjde k jeho spojeniu s vojskom na Slovensku… Súdim, že za dnešného stavu vojenskej organizácie na Slovensku by bolo účelnejšie vyňať zo zboru niektoré prvky a podriadiť ich priamo armáde… Mám na mysli predovšetkým parabrigádu… Rovnakým spôsobom by mohli byť použité 1. a 3. brigáda zboru, čím by mohlo byť veliteľstvo zboru zrušené…“ Kto teda chcel „komunistickým“ Slovákom ukradnúť Povstanie? Veď všetky dôkazy hovoria, že krádež pripravovali „demokratickí“ Česi na čele s Benešom! 

Na záver vyvrátim ďalšie dva nezmysly. Prvý, že SNP je „spoločne s Varšavským povstaním hodnotené ako najvýznamnejší protinacistický odbojový čin v okupovanej Európe“. Kde sa mu stratil najväčší protinemecký odboj? Úspešný a víťazný odboj Juhoslovanov?   

Druhým nezmyslom je „zavraždenie“ členov vojenskej misie pplk. Waltera Otta. My sme poznali očitého svedka, ktorý vyhlasoval, že táto misia nebola „zavraždená“. Priamym účastníkom tejto „vraždy“ bol totiž otec bývalého oblastného predsedu v Bratislave Ladislava Jaču. No a ten podal svedectvo, že prvý, kto vytiahol pri rokovaní zbraň, bol jeden z Nemcov. 

Vladimír Mikunda 

Návrat hore