Tlačové vyhlásenie SZPB z 31. 7. 2023

Pán Mičev, prečo aj vy rozlievate zakalené víno?

Reakcia vedúceho mediálno-komunikačného oddelenia SZPB Vladimíra Mikundu na „názor“ „Kríza svedomia“ od historika a bývalého dlhoročného riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva, ktorý bol uverejnený v denníku Pravda 31. júla 2023 na str. 23.

A preto ešte raz, pán Mičev, prečo okolo seba rozlievate zakalené víno? Navyše, nezdá sa vám, že ste doň primiešali aj trošku žlče?

Môj názor je, že to robíte preto, lebo nepoznáte Stanovy SZPB a vôbec sa nevyznáte ani v ďalších základných dokumentoch nášho Zväzu. Som však optimista, myslím si, že najbližších 20-30 rokov ich ako historik zvládnete a teda aj pochopíte.

Prečo som taký osobný? Nuž preto, lebo keď som bol vedúcim mediálneho oddelenia SZPB do roku 2020, tak v istom období sa o riaditeľovi Múzea SNP S. Mičevovi šírili reči, že má záujem uchádzať sa o post predsedu SZPB. Tí funkcionári a členovia SZPB, s ktorými som sa o týchto „rečiach“ vtedy rozprával, mu však veľkú nádej nedávali, navyše vedeli, že vtedajšieho predsedu P. Sečkára by neporazil. Dnes im dáva svojou nevedomosťou o SZPB za pravdu.

A teraz ku konkrétnym výmyslom S. Mičeva.

Pri téme voľby nového predsedu SZPB vraj už „návrhová komisia vyjadrila k predmetnej voľbe výhrady“. A dokonca, že „voľba sa mala opakovať…“

A tak sa pýtam, čo mala s voľbou predsedu SZPB návrhová komisia? Moja odpoveď znie – Nič! Voľbu predsedu mala v kompetencii volebná komisia, na čele ktorej bol podpredseda ÚR SZPB a predseda OblV SZPB zo Žiaru nad Hronom Jaroslav Bulko, ktorý priamo na XVIII. zjazde SZPB vyhlásil, že „voľba predsedu je platná!“.

Toto mi opätovne potvrdil aj v telefonickom rozhovore v stredu 26. júla a zdôraznil, že on zo svojho stanoviska nikdy neustúpi, pretože tak vyzerá objektívna pravda!

Neexistujúce výhrady rozhodcovskej komisie

Stanislav Mičev v „názore“ píše, že výhrady vyjadrila aj rozhodcovská komisia Zväzu, ktorá sa obrátila na ministerstvo vnútra. V stanovisku ministerstvo uvádza: „Rozhodcovská komisia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov svojím rozhodnutím zo dňa 20. mája 2023 označila XVIII. zjazd Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov za nulitný a neplatný a rozhodla, že do doby konania nového zjazdu by mali Slovenský zväz protifašistických bojovníkov riadiť doterajšie orgány.“

Aká je objektívna pravda?

Je úplne jednoduchá! Žiadna rozhodcovská komisia k otázke platnosti, neplatnosti či dokonca nulity zjazdu nielenže nezasadala, ona sa k tomu ani nemohla vyjadrovať, pretože to nemá v kompetencii. Navyše Rozhodcovská komisia SZPB je orgánom Ústrednej rady SZPB, jej sa zodpovedá za činnosť, a teda každý jej výnos je platný až po schválení ústrednou radou.

Toto všetko bolo vyjadrené na rokovaní Ústrednej rady SZPB dňa 21. 6. 2023, kde sa predseda Rozhodcovskej komisie SZPB JUDr. Ján Kochan pod tlakom nespochybniteľných argumentov priznal, že „stanovisko komisie“ je len jeho súkromným názorom.

Ústredná rada SZPB, ktorá je podľa Stanov SZPB druhým najvyšším orgánom Zväzu, považuje vo svojom uznesení „XVIII. zjazd SZPB za právoplatný“.

Ako bude Zväz postupovať voči jednotlivcom, ktorí poškodili meno SZPB, podvádzali a do omylu uvádzali aj štátne orgány, o tom bude taktiež rozhodovať tento orgán.

V podstate aj Ministerstvo vnútra SR by sa malo SZPB ospravedlniť za odmietnutie zapísať registráciu nového predsedu SZPB a za nabádanie Zväzu na protiprávne konanie, že pre SZPB je vraj „potrebné postupovať v zmysle rozhodnutia rozhodcovskej komisie“.

K návšteve poslancov politickej strany Republika

Názor predsedu SZPB V. Longauera na to sme vyjadrili už v úvodníku mesačníka Bojovník č. 8, ktorý nám Slovenská pošta odmieta distribuovať, pretože ju o to žiadajú odvolaní funkcionári bývalého vedenia SZPB. Tých však, osobitne vedúcu mediálneho oddelenia a šéfredaktorku mesačníka Bojovník L. Kokavcovú a jej zástupcu M. Krnu, odvolala ÚR SZPB už k 30. 6. 2023.

Čo teda napísal predseda V. Longauer vo svojom úvodníku k návšteve M. Uhríka a J. Viktorína?

„…chcem informovať, že prijatím týchto politikov som plnil uznesenie XVIII. zjazdu SZPB, ktoré v bode 6 predsedovi SZPB a podpredsedom ÚR SZPB ukladá: „Naďalej pokračovať s ústavnými činiteľmi, poslancami všetkých stupňov, štátnou správou a samosprávou v rokovaniach o aktuálnych otázkach dotýkajúcich sa práce, zamerania a potrieb SZPB.“

Domnieval som sa, že práve o tom bude nimi vyžiadaná návšteva. Lenže zámer politikov Republiky bol „užší“, oni chceli „len“ zaželať nášmu SZPB i mne osobne, aby sa nám v protifašistickej činnosti a práci darilo. A keďže sa táto návšteva uskutočnila z ich iniciatívy, vnímal som ju aj ako obojstranné vysunutie neviditeľných tykadiel na presondovanie svojich skutočných zámerov.

Ak by sa mala v budúcnosti uskutočniť medzi nami nejaká spolupráca, my budeme chcieť u politickej strany Republika vidieť zásadný protifašistický postoj voči 2. odboju a osobitne voči Slovenskému národnému povstaniu.

Zo strany ÚR SZPB i mňa osobne sú tieto otázky neustále verejne prezentované, čiže nielen Republika, ale aj všetky ostatné politické strany nám musia pri tvrdení o ochote spolupracovať, na ne pozitívne protifašisticky odpovedať.“

Vedúci mediálno-komunikačného oddelenia a hovorca SZPB V. Mikunda

Návrat hore