PLUS 7 DNÍ číslo 33 zo 17. augusta 2023

Pominutie zmyslov

To tu ešte nebolo. V Slovenskom zväze protifašistických bojovníkov sa otvorene hovorí o vzbure. Povstalci napísali otvorený list premiérovi Ľudovítovi Ódorovi. Žiadajú ho o stretnutie a chcú požalovať, že niektorí predstavitelia zväzu sa stretávajú s členmi hnutia Republika.

„So zdesením a s obavami o budúcnosť SZPB sme len nedávno zistili, že prienik strany Republika do regionálnych štruktúr trvá už dlhšie a je systematický. Žiaľ, viacerí funkcionári SZPB to tolerujú s argumentom, že Republika predsa nie je zakázaná politická strana,“ stojí v liste, ktorý podpísalo osem ľudí, medzi nimi predseda Rozhodcovskej komisie SZPB Ján Kochan, šéfredaktorka mesačníka Bojovník Lýdia Kokavcová či bývalý veľvyslanec a politik Peter Weiss. V liste upozorňujú tiež na porušenie zákona, podľa ktorého zväz protifašistických bojovníkov „verejne vystupuje proti extrémnym silám propagujúcim nacionalizmus, šovinizmus, rasizmus, antisemitizmus, neofašizmus, neonacizmus, neoľudáctvo a xenofóbiu“.

Hovorca SZPB Vladimír Mikunda v reakcii na otvorený list odkázal, že vzbúrenci sa „pominuli na rozume“ dodal, že chcú rozložiť zväz zvnútra: „Potom môžu nasledovať aj iné kroky, napríklad predaj lukratívnej budovy SZPB v Bratislave, to bude len logické vyústenie.“ Naznačil tým, že niekoho „páli“ budova zväzu na Štúrovej ulici.

Návrat hore