O čom sa zhovára facebook?

Kolega znova výstižne napísal: HROB NEZNÁMEHO VOJAKA V BRATISLAVE

„Hrob neznámeho vojaka, ako protokolárne miesto, je ústredné pietne miesto a najčestnejší vojnový hrob, pri ktorom sa organizujú štátne pietne akty.“

Minulý týždeň sme si pripomenuli boje na Dukle. Kostrové pozostatky neznámeho vojaka, ktoré sa našli v roku 1997 a doteraz boli umiestnené vo Svidníku, boli uložené do hrobu neznámeho vojaka ako súčasť slávnostnej ceremónie 5. decembra 2022. Vždy je „hrob neznámeho vojaka“ ťažká úloha a treba k nej pristupovať s rešpektom.

Víťazný návrh pamätníka na Rázusovom námestí vzišiel z výtvarnej súťaže, do ktorej sa prihlásilo 24 návrhov, a je od autora Mareka Kvetána. Dielo má tvar levitujúceho kruhu symbolizujúceho štít padajúci alebo opierajúci sa o zem. Prítomný je aj motív tzv. večného ohňa, v noci svietiaceho lúča, zároveň je celý pamätník podsvietený. Toľko popis….

Ale, aká je skutočnosť, ako vyzerá toto naše „ústredné pietne miesto“ dnes po 2 rokoch? Bol som sa tam pozrieť. Neviem, či ostatných 23 návrhov bolo horších, ale tento výsledok je prinajmenšom nedôstojný a rozporuplný.

Kedysi boli v komisiách odborníci, urbanisti, sochári, architekti, dokonca sa niekedy pripomienkovaním zúčastnila aj široká verejnosť, pokiaľ sa jednalo o „verejný priestor“. Je to vždy veľká zodpovednosť voči mestu. Pokiaľ by bola komisia čo k čomu (ako kedysi) položila by autorovi pri predložení návrhu minimálne týchto 10 otázok:

1/ Je to naozaj vhodný výber miesta – Rázusovo nábrežie? (Zátopová oblasť, frekventovaná pešia a turistická zóna, inžinierske siete pod pamätníkom, logistické komplikácie pri kladení vencov, vysoká prevádzka áut) Nenašlo by sa vhodnejšie miesto v rámci Bratislavy?

2/ Vhodná orientácia pamätníka? (je obrátený k Dunaju, pričom os parku so sochami je v smere nábrežia SNM – most SNP). Pamätník je obrátený smerom do Rakúska, pričom vojak padol na východe-na Dukle.

3/ Zdôvodnenie nepochopiteľného tvaru pamätníka? Preboha, čo to je: levitujúci kruh symbolizujúci štít ? Nie je to len vykonštruované zdôvodnenie ex-post, aby sa to nejako obhájilo?

4/ Prečo je významný poetický text na zadnej strane? Text by mal byť prirodzene čitateľný spredu s dôstojnejším typom písma. Dielo uprostred pešej zóny pôsobí ako pootvorený poklop kanalizácie.

5/ Aké je zdôvodnenie sterilnej horizontály bez figurálneho detailu? Vertikála na pamätník je vždy vhodnejšia. Sú aj prípady vertikálneho pamätníka (Moskva-Červené námestie), ale to je úplne iná poloha aj situácia.

6/ Počítal niekto s náletovým lístím a odpadkami, špakmi v škáre pod kruhom? (Nedôstojný a technicky nezvládnutý detail)

7/ Ostatky sú nedôstojne uložené v schránke pod dlažbou, kde po nich skáču deti. Prečo?

8/ Prečo nehorí večný oheň a namiesto neho (svieti – nesvieti) lúč?

9/ Prečo nie je pietne miesto oddelené drobnou mestskou architektúrou alebo pôdorysnou kresbou? (Nástupný chodník, lavičky, osvetlenie, vlajkosláva)

10/ Prečo nie sú architektonicky doriešené stojany na vence? (Sú porozhadzované na pešej zóne okolo prstenca). Aj 3-4 stožiare na vlajky by priniesli potrebnú vertikálu a dôstojnosť miestu.

Autorovi a vyzývateľom súťaže by sa asi len veľmi ťažko odpovedalo na tieto otázky. Komisiu to zrejme nezaujímalo…

Je smutné, že nový pamätník ani zďaleka nedosahuje úroveň starších pamätníkov našich otcov spred 50-60 rokov. (Dukla, Slavín, SNP Banská Bystrica, Nemecká). Chápem, že nemôže dosiahnuť parametre napr. Víťazného oblúka v Etoile Paris (čo je tiež hrob neznámeho vojaka).

Čomu sa majú klaňať štátne návštevy? Hádam zanedbanej levitujúcej zhrdzavenej obruči s nápisom vzadu? Hrob neznámeho vojaka jednoducho v tomto pa-tvare a na toto miesto nepatrí.

Aký počin v pamätníkovej tvorbe sa vlastne urobil za ostatných 20 rokov? Je to vari škaredá stena Kuciakovcov, alebo pamätník Daniela Tupého? Alebo obrovitá nevydarená socha Štefánika uprostred moderného nákupného centra? Alebo „prťavá“ socha T. G. Masaryka bez mierky k budove SNM? Zas sme mali jedinečnú šancu priniesť mestu novú dominantu a niečo sme zas „spackali“. Prečo? Lebo nevedkovia….

Podpísané menom Ondrej Zimka

Návrat hore